Carel Quina (1622-1689) was een rijke koopman uit Amsterdam, die in 1668 vertrok naar het Heilige Land. Zijn relaas is een van de zeldzame zeventiende-eeuwse Nederlandstalige pelgrimsverslagen van een reis naar Jeruzalem. Het biedt een unieke blik op het reizen in de Gouden Eeuw, vooral omdat Quina niet voor de gebaande paden koos. Terwijl de meeste pelgrims over land naar Venetie reisden en daar de boot namen, reisde hij langs de Donau door tot aan het Ottomaanse Rijk. In een onderhoudend verslag verhaalt Quina over de tocht die hij vervolgens te paard dwars door Turkije maakte.

Quina reisde als gelovige calvinist, maar ook als toerist. Van zijn reis nam hij souvenirs mee naar huis, onder andere een houten maquette van de Heilig Grafkerk. Afbeeldingen van dit museumobject alsmede schilderijen en prenten uit zijn nalatenschap completeren dit unieke reisverslag uit de zeventiende eeuw.

Geschiedenis Magazine

Een voorbeeld van een prima uitgegeven journaal. Het is het relaas van de pelgrimstocht van de rijke calvinist en man van de letteren Carel Quina. Hij vertelt daar zeer onderhoudend over en schuwt de anekdote niet. De inleiding verschaft alle informatie over Quina, het reizen in de 17e eeuw en over het Turkse rijk die men zich maar wensen kan.

Hugo S’Jacob, Geschiedenis Magazine (januari-februari 2006) 58