Cornelis Haga was grondlegger van de diplomatieke, culturele en handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. In 1612 werd deze in Schiedam geboren regentenzoon de eerste ambassadeur in Istanbul, het hart van het Ottomaanse Rijk. Hij stichtte er consulaten en bewerkstelligde de vrijlating van christenslaven. Ook betekende het bondgenootschap met Turkije een belangrijk wapen tegen Spanje.

Haga, beroepsdiplomaat van het eerste uur, was een internationale beroemdheid. Als gezant in Zweden zorgde hij ervoor dat een conflict met de Nederlanden tot een oplossing werd gebracht. Daarnaast verkeerde de jurist Haga als president van de Hoge Raad in de omgeving van stadhouder Frederik Hendrik.

Dankzij wegbereiders als Cornelis Haga kon Nederland in de zeventiende eeuw uitgroeien tot een van de machtigste handelsnaties ter wereld. Deze biografie geldt als aanvulling op de geschiedschrijving van de Gouden Eeuw.

BZ-blad

Het verhaal van Cornelis Haga leest als een spannende avonturenroman. Het is een plezier om te lezen. Vier sterren.

Nanna Stolze, BZ-Blad nr. 2 (2013) 48

NRC Handelsblad

Boeiende beschrijving van de Nederlands-Turkse verhoudingen in de 17de eeuw aan de hand van de diplomaat Cornelis Haga, een competente diplomaat en een vrijmoedige levensgenieter.

Roelof van Gelder, NRC Handelsblad, 25 januari 2013

OudWeb

Een zeer goed boek waarin Haga’s activiteiten steeds in de historische en economische context worden geplaatst. (..) Meer dan interessant, van harte aanbevolen!

Conens & Van Wiechen, OudWeb, oktober 2012